NEUTRALISATION AF KAT

Neutralisation er en samlebetegnelse for kastration af hanner og sterilisation af hunner. Neutralisation foretages for at forhindre uønskede drægtigheder og for at opnå en adfærdsændring hos kattene, som gør dem mere velfungerende som familiemedlemmer i hjemmet.

HANKAT:

Den lille, søde han-killing kan blive kønsmoden allerede når den er omkring et halvt år gammel,-  de fleste er 7-8 mdr. gamle, når ”stemmen går i overgang” J  Tidspunktet afhænger dels af hvilke gener, den har med sig, dels af de forhold, den lever under, og dels af årstiden.

Den typiske kønsmodne han-katte adfærd :

 • Tisser / strinter pludselig udenfor kattebakken, måske på møbler, i senge o.lign.
 • Dens urin vil begynde at lugte meget kraftigt, og den vil begynde at urinmarkere af sit territorie ved at strinte på udvalgte planter, hegn, sten, hushjørner, møbler osv.
 • Den begynder at strejfe længere og længere væk, og er måske væk i flere dage ad gangen med risiko for at blive kørt ned eller komme til skade på anden vis.
 • Den vil passe godt på sit territorie og vil ikke gå af vejen for et raskt slagsmål med andre katte, som provokerer den
 • Sår, bylder og haltheder vil forekomme hyppigt efter slagsmål
 • Risiko for at blive smittet med alvorlige og måske uhelbredelige katte-sygdomme som f.eks. katte-AIDS og FIP (smitsom bughindebetændelse)

KASTRATION kan foretages, når killingen vejer ca.2 kg og begge testikler er på plads i pungen,  og ellers uanset alder. Jo før jo bedre i forhold til at undgå den typiske han-katteadfærd.

Fordele: En kastreret kat vil være meget mere knyttet til sin familie og ikke have de samme behov for at føre sig frem med urinmarkeringer eller slagsmål som en ikke-kastreret kat. Den kan se frem til et mere roligt, ikke-stresset  - og sandsynligvis - længere liv.

HUSK at fodre din kat med et godt foder, der hindrer dannelse af urinvejssten og forebygger overvægt!! En kastreret kan vil ikke være så fysisk aktiv som en ikke-kastreret, så den skal have en mindre mængde foder.

 

HUNKAT :

Inden du får set dig om, er din lille nuttede hun-kat blevet kønsmoden. De tidligste drægtigheder, vi har set, har været hunkatte, der kun var ca. et halvt år gamle!  1. løbetid starter typisk når katten er mellem 5-10 mdr. gammel, afhængigt - ligesom hankattene - af dens gener, fysiske forhold/fodring og årstid.

Løbetids-tegn:

 • Katten begynder at jamre, den ruller måske rundt på gulvet og klager sig
 • Den bliver meget kælen, men måske også lidt hidsig, når man rører den.
 • Den vil gerne ud og kan finde på at stikke af (derfor hedder det ”løbetid”)
 • I får pludselig besøg af håbefulde hankatte fra nabolaget, som gerne vil urinmarkere, at de har besøgt Jer, og som gerne vil slås indbyrdes for at blive den heldige, der kan parre sig.
 • Løbetidstegnene er tydeligst i forår og sommer, men katte kan blive drægtige hele året. Op til 3 kuld killinger om året kan en hunkat præstere!
 • Løbetid kommer ca. hver 14. dag (i højsæsonen om foråret måske hver uge..) og varer hver gang mellem 2-12 dage. Katten får ægløsning i det øjeblik den bliver parret, så chancen/risikoen for drægtighed er meget stor.

STERILISATION  /  P-PILLER:

Ønsker man at ens kat skal have killinger på et tidspunkt, kan det være nødvendigt at give p-piller indtil da. Generelt fraråder vi at give katte p-piller, da den store mængde hormon, der er i p-pillerne,  fremmer dannelse af kræft i æggestokke, livmoder og mælkekirtler samt øger risikoen for livmoderbetændelse.

STERILISATION kan foretages, når killingen vejer omkring 2 kg og ellers uanset alder. Man fjerner æggestokke og evt. hele livmoderen, og da det er et noget større indgreb end en kastration er det dyrere.

Fordele: En steriliseret hun-kat er fri for stress og gener ved løbetid, den stikker ikke af men bliver hjemme ved huset, og den er ikke i så stor risiko for at blive smittet med diverse parrings-overførte sygdomme. Og  uønskede killinger slipper for at skulle aflives.

HUSK at steriliserede hunkatte er mindre fysisk aktive end ikke-steriliserede, hvilket man skal tage højde for ved sin fodring, så overvægt og dannelse af urinvejssten undgås.

 

VI GIVER GERNE RÅD OG VEJLEDNING VEDR. FODRING AF NEUTRALISEREDE KATTE, OG VI HAR ET STORT UDVALG AF SYGDOMSFOREBYGGENDE KVALITETSFODER I VORES BUTIK! 

Udgivet i Værd at vide.