STRESS OG FLUDT (Feline Lower Urinary Tract Disease) HOS KATTE.

Stress spiller en stor rolle i forhold til udvikling af FLUDT. Derfor bør man gøre meget for at undgå at stresse katten. Stress kan udløses af dårlig socialisering/utryghed/ændringer i dagligdagen /usikkerhed/ angst/  sygdom m.m. Samtidig er det vigtigt, at katten hver dag indtager tilstrækkelig væske (vand).

Kattes måde at vise stress på er primært at gemme sig, og at udvise ændringer i adfærd, f.eks. overdreven soignering af pelsen, og urinering på gulv og møbler.

 

Eksempler på stress-faktorer for en kat:

At bo sammen med en anden kat / katte / andre dyr, som man ikke bryder sig om.

Generende katte udenfor, som kommer for tæt på huset, strinter og måske vil slås. Bare det, at de kan ses gennem et vindue, kan være stress-udløsende.

Ændringer i foderet, omgivelserne, vejret,...  katte elsker ensformighed og faste rutiner.

Ejers stress / ændringer i ejers eller familiens adfærd.

For meget opmærksomhed – katten skal selv bestemme mængden af kontakt til ejer/børn/familie/andre dyr. Berolig din kat så meget som muligt, lad den kæle i det omfang den selv har lyst til.

Nye medlemmer af familien, nye kæledyr i familien.

Katte skal have mange gemmesteder, gerne højt oppe på små hylder, skabe el. lign.

Stress i forbindelse med urinering:

Sørg for at kattebakken står privat, og at der er flere bakker end der er katte.

Gør kattebakkerne rene hyppigt.

Sørg for rigeligt grus.

Sørg for mange muligheder for at få væske, ”serveret” på så mange måder som muligt: store skåle, små skåle, rindende/ dryppende vand, frisk vand, kuldslået el. lunkent vand,  osv. osv. Se vejledning fra Hills.

Behandling - udover at fjerne stress-faktorer - :  Anvendelse af beroligende foder / medicin : Feliway, Anxi-Kalm, Calm-foder, sedativa.

 

MORUD DYREKLINIK

Åbakkevej 5A, 5462 Morud.

6596 4884

Udgivet i Værd at vide.